Backup & disaster recovery

Backup & disaster recovery

Gemoedsrust… Daar draait het om wanneer we spreken over backup en disaster recovery.

Het is een soort van verzekering voor wanneer het echt misgaat. Het beschermen van uw data is essentieel voor de continuïteit van uw onderneming, maar mocht het toch misgaan dan zorgt een juiste back-up oplossing ervoor dat u weer snel verder kan. Wanneer we spreken over back-up dienen we steeds de 3-2-1 regel te hanteren. Hiermee bedoelt men dat u steeds 3 kopieën moet hebben van uw data, waarvan er 2 binnen het bedrijf en 1 buiten het bedrijf bewaard dient te worden.

On-site Backup

Een minimale vereiste wanneer u denkt aan back-up.

Zoals de naam u al doet vermoeden worden de back-ups opgeslagen en bijgehouden bij u op het bedrijf. De keuze in opslag varieert van harde schijven, tapes, USB-drives tot NAS-systemen. Het systeem dat wordt voorgesteld hangt voornamelijk af van de hoeveelheid data en de manier waarop die eventueel hersteld moet worden.

On-site Backup

Off-site Backup

Het woord spreekt wederom voor zichzelf.

Zoals aangegeven in de 3-2-1 regel dient er steeds een kopie van de data bewaard te blijven buiten het bedrijf. De meest bekende vorm hiervan is het maken van back-up naar tape die dan vervolgens mee naar huis genomen werd. In een modernere vorm werd de tape dan vervangen door een USB- of netwerkschijf.

Deze manier van werken behoort volgens ons eerder tot het verleden aangezien er enkele belangrijke nadelen aan verbonden zijn. Wat als u een tape verliest? Er zal ongetwijfeld data of “know-how” opstaan die u niet wenst te delen met derden. Ook wanneer de werknemer verantwoordelijk voor de tapes niet aanwezig is, dreigt het hele systeem mis te lopen.

Tricore staat voor integratie en automatisatie. Wij zijn dan ook van mening dat de back-up processen steeds geautomatiseerd en veilig moeten verlopen zonder manuele tussenkomsten. Concreet wil dit zeggen dat de off-site kopie van uw data bewaard zal worden in een betrouwbaar extern datacenter.

Een dergelijk datacenter dient uiteraard te voldoen aan een hele hoop eisen waar we niet licht over mogen gaan. U gaat er namelijk een kopie van al uw data bewaren. Hiervoor zijn we dan ook een partnership aangegaan met Nucleus. Zij zijn actief in vier redundante Tier3 ++ datacenters die onderling met elkaar verbonden zijn. Belangrijk hieraan is dat alle data (inclusief back-up) bewaard blijft op Belgisch grondgebied en dat hun professionaliteit meer dan bewezen wordt door de ISO-certificaten die zij bezitten. Vraag ons zeker naar bijkomende informatie over Nucleus.

Off-site Backup

Replication & Disaster Recovery

In het bezit zijn van een degelijke back-up is, zoals eerder aangegeven, een basisvereiste.

Wanneer het effectief mis gaat en we de gemaakte back-ups gaan gebruiken, is er een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden. We hebben het dan over de tijd die nodig is om alles opnieuw up-and-running te krijgen. Hier spreekt men dan over de RTO (Recovery Time Objective).

Het spreekt voor zich dat dit getal, uitgedrukt in minuten of uren, voor elk bedrijf verschillend is. Indien het voor uw bedrijf over minuten moet gaan, kunnen wij voor u in samenwerking met Nucleus ook een passende oplossing voorstellen.

In plaats van enkel uw back-up te bewaren, gaan we in dit geval ook een replica maken van uw virtuele machines en dit op een vast en zelf te bepalen interval. Dankzij deze replica moet er geen herstel meer gebeuren van uw data, maar staan al uw servers reeds klaar om gestart te worden binnen het datacenter van Nucleus. In het geval van een catastrofe is er dus enkel een druk op de knop nodig om uw servers op te starten. De rest van de configuratie kunnen we perfect voorbereiden. Hierdoor kunnen we uw downtime tot een absoluut minimum beperken.

Replication & Disaster Recovery
Ook interesse in cloud solutions?
Cloud solutions