World Password Day

Jonas Camps Passwords, Security

Naar aanleiding van Wereld Paswoord Dag vinden we het belangrijk om nog eens even stil te staan bij deze kwestie. We merken dat nog steeds lang niet iedereen op een bewuste en veilige manier met wachtwoorden om gaat. Zo goed als alle computers en servers zijn vandaag de dag verbonden met het internet. Daarnaast maakt iedereen gretig gebruik van de cloud en heeft men een account op tal van websites die beschikken over uw persoonlijke data. U weet dan ongetwijfeld al dat er aan uw digitale voetafdruk ook risico’s verbonden zijn.

Om uw data op een veilige manier te raadplegen is op z’n minst een sterk wachtwoord essentiëel. Daarom is een goede password policy binnen uw bedrijf belangrijk. Daarnaast zijn er ook een aantal andere best practices.


 

Hoe kiest u een sterk wachtwoord?

  • Kies een wachtwoord dat minstens 8 karakters lang is.
  • Gebruik een combinatie van letters, cijfers en leestekens.
  • Hergebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
  • Vermijd het gebruik van woorden. De simpelste brute force aanvallen maken gebruik van woordenboeken.
  • Voor accounts die je niet vaak nodig hebt kan je eventueel ook lange, automatische gegenereerde wachtwoorden gebruiken.

 

Wat met al die verschillende wachtwoorden?

Het spreekt voor zich dat wanneer u voor al uw accounts een ander wachtwoord gaat gebruiken dat het onmogelijk wordt om deze allemaal uit het hoofd te kennen. Bijgevolg zal u deze wachtwoorden ergens gaan opslaan en raadplegen wanneer u ze nodig hebt. Het is niet alleen belangrijk om dit op een gebruiksvriendelijke manier te doen, maar ook op een veilige manier.

Daarom is het interessant om gebruik te maken van een password manager. Dit soort tools geven de mogelijkheid om je wachtwoorden op een veilige, versleutelde manier op te slaan. Een goede password manager beschikt dan ook weer over de mogelijkheid om via een plugin voor je internet browser automatisch wachtwoorden laten in te vullen. Daarnaast beschikken ze ook vaak over een smartphone app, zodat u ook daar steeds uw wachtwoorden ter beschikking hebt.

 

Two-factor Authentication

De dag van vandaag is het zeker aangeraden om gebruik te maken van two-factor authentication. D.w.z. dat u uw identiteit op twee verschillende manieren zal verifiëren. In eerste instantie door het gekozen wachtwoord. Daarnaast via een andere manier zoals bijvoorbeeld via e-mail of sms verificiatie, een token, google authenticator, … Op die manier moet een hacker al toegang hebben tot de beide om misbruik te kunnen maken van uw account.

 

Vermijd geheime vragen

Vaak geven websites bij de creatie van een account de mogelijkheid om een geheime vraag in te stellen. Dit als nut om uw wachtwoord te kunnen resetten wanneer u het vergeten bent. Als u de keuze heeft maakt u hier best geen gebruik van. Wanneer de website niet anders toe laat geld dezelde redenering als bij de keuze van uw wachtwoord. Net zoals een wachtwoord kan gekraakt worden, geldt hetzelfde voor het antwoord op uw geheime vraag.

 

Deel uw wachtwoorden niet met anderen.

Zelfs niet met familie of vrienden. Ook al vertrouwt u iemand voor de volle 100%, zelfs dan is het geen goed idee. Onbewust kunnen ook zij er voor zorgen dat uw wachtwoord misbruikt wordt. Stel dat bijvoorbeeld hun PC geïnfecteerd is door een keylogger of dergelijke, dan is uw wachtwoord snel gestolen.

 

Bent u geïnteresseerd hoe deze best practices kunnen geïmplementeerd worden binnen uw bedrijf? Of wilt u meer controle over hoe uw werknemers hier mee om gaan? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Deel dit bericht
Gerelateerde berichten

Kunnen Mac devices de dag van vandaag nog zonder bescherming?

Volgens beveiligingsleverancier Malwarebytes zijn malwareaanvallen tegen Mac OS vorig jaar met 270 procent gestegen. Experten [...]

Meer dan de helft van de Belgische bedrijven slachtoffer van cybercriminaliteit

Het voorbije jaar waren cyberinbraken goed voor één procent van het bbp, ofwel een verlies [...]