Let op met phishing e-mails

Jonas Camps Technologie

Wellicht heeft u al eens te maken gehad met phishing e-mails. Vandaag de dag gaan deze voortdurend de ronde. Dergelijke e-mails zijn jammer genoeg niet altijd makkelijk te herkennen. Daarom geven wij graag ons advies.

 

Wat is phishing?

Phishing is fraude waarbij oplichters zich voordoen als een bekende instantie en op die manier proberen gevoelige informatie te achterhalen. Het doet zich voor in de vorm van e-mails en vaak gaat het over bankgegevens, wachtwoorden, creditcard nummers en andere persoonlijk gegevens.

 

Waar op moet ik letten?

Hieronder gebruiken we een voorbeeld van een recente phishing e-mail die we hebben zien opduiken in onze anti-spam oplossing. In dit geval probeerde men zich voor te doen als Argenta bank. Dit is slechts een voorbeeld, er zijn ontelbare varianten waar men zich als iemand anders voordoet. Typische voorbeelden waar men gebruik van maakt zijn banken, overheidsinstellingen, leveranciers, …

 

1. Bekijk goed de e-mail die je hebt aangekregen.

  • Indien je geen klant bent bij Argenta zou je dergelijke e-mail al meteen in twijfel moeten trekken.
  • Kijk ook zeker goed naar het afzender adres van de e-mail. In dit geval is deze niet afkomstig van een @argenta.be adres, dus eigenlijk al duidelijk dat het gaat om fraude.
  • Het onderwerp, de opmaak en schrijfwijze van de e-mail zijn vaak zeer verdacht. In dit geval is het moeilijker merkbaar.
  • Beweeg de cursor van je muis eens over de knop “Verificatie”. Dan krijg je de link te zien die achter de knop zit. Aan de hand hier van zie je ook dat deze niet naar de Argenta website verwijst.

 

2. Indien je toch op de link klikt en op de website terecht komt.

  • Let goed op de link die verschijnt in de adres balk. Ook hier zie je dat het niet gaat om een link die eindigt met .argenta.be.
  • Voor de rest is de website in dit geval bijzonder goed nagemaakt. En is het ook heel moeilijk om enig verschil te zien met de echte versie van Argenta. In sommige gevallen zitten ook hier grote verschillen.

Wat kan ik doen om mij hier zoveel mogelijk tegen te beschermen?

In eerste instantie kunnen dergelijke e-mails in de meeste gevallen opgevangen worden door een goede anti-spam oplossing. Daarnaast kan een sterke anti-virus en firewall oplossing er voor zorgen dat je nog steeds beschermd wordt als je toch op de link in zo’n e-mail zou klikken. Daarnaast blijft enige voorzichtigheid steeds belangrijk.

Indien u graag meer advies wenst over deze kwestie, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Tricore beschikt over de juiste oplossingen en expertise om uw systemen te beschermen.

Deel dit bericht